Rovarevés a jövő?

5 ok, amiért rovart IS kéne enned

2021. július 16. - MZ Periksz

Érdemes rászánni pár percet arra, hogy átgondoljuk azt, érdemes-e rovarokat is a “tálcánkra” tenni a jövőben! Következzen egy videó, ami rém egyszerű kérdéssel indít: mi az az 5 ok, amiért rovart IS kéne enned?

Ha az ellenérzéseink mögé tekintünk, észrevehetjük, hogy egy olyan ételtől fordulunk el, ami akár meg is mentheti világot:

  1. A világon 2 milliárd ember étrendjében szerepelnek rovarok. Több mint 1900 ehető faj létezik.
  2. Bár létszámuk messze lekörözi az embert, ökológiai lábnyomuk alig észlelhető.
  3. Vízfogyasztásuk rendkívül kicsi,
  4. üvegház hatású gáz kibocsátásuk pedig elenyésző.
  5. Hidegvérűek, így energiájuk nem a hő megtartására pazarolódik, és már nagyon kis mennyiségű táplálékból hasznos fehérje képződik.

Vagyis, ha megoldhatják a világ élelmezési válságát és óvják a környezetet, félre kell tennünk az előítéleteinket!

 

A film részlet a Can Eating Insects Save the World?/ magyarul Éhezés vagy rovarevés című BBC dokumentumfilmből.

A bejegyzés trackback címe:

https://rovareves.blog.hu/api/trackback/id/tr9916628376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2021.07.17. 11:34:10

Jó érvek. Azonban hagyományainkból, emberi mivoltunkból ezekért a magam részéről én nem fogok kivetkőzni. A magyarok már így is lemondtak pl. a marhahúsról (no nem környezetvédelmi okokból, hanem mert marha drága.) Jelentkezzen már az aki az évi 1-2 családi bográcsozáson kívül fogyaszt marhahúst. Ha a Meki húspogácsáit is belevesszük (évente 2-3 alkalommal megyünk) a mi marhahús fogyasztásunk max. évi 40 dkg/fő. Ettől még nem fog jelentősen emelkedni metán szint a bolygón. Többségében baromfit eszünk, ritkában sertést, és halat.
No és itt lehet egy nagyon komoly jelentősége a rovar fehérjének!! Hiszen a baromfi, de még a disznó is a természetben is eszik rovart! Sőt az ehető halak többsége is! Tehát nálunk Magyarországon és Európában inkább ebbe az irányba kellene elmozdulni, tehát hogy a szemes takarmány egy részét kiváltsa a rovar fehérje! Ha ki tudná váltani, a termőföldek jó részét mentesíthetnénk a gabona termelés alól, ezek helyére telepíthetnénk oda pl. erdőt.
Nem vagyok táplálkozás kutató, de házilag még én is tervezek egy ilyen innovációt. A lisztbogár lárva pl. megeszi a fűrészport, maradék kenyeret, maradék konyhai zöldség-gyümölcs hulladékot. Ez ugye mind hulladék, ebből "állítja elő" a lisztbogár a jó minőségű fehérjét. Ezt a csirke elé szórom, és annyival kevesebb búzát, kukoricát adok...
De lényeg: nem én eszem meg a bogarat, hanem a csirke!!

Shaja 2021.07.17. 14:13:57

Vagy mert azért mert egy Klaus Schwab nevezetű pszichopata a WEF élén kigondolta számunkra "minden világok legjobbikát"? Az ipari forradalom 4.0 förmedvényt? Kösz én nem kérek belőle.

MZ Periksz 2021.07.19. 10:36:17

Gyingizik: köszönöm itt is a kommentedet, inspiráló vitázni a témában! :) A te döntésed az, hogy eszel vagy sem rovarokat. Itt a blogon sem tagadom, hogy a mi neveltetésünkkel, ösztöneinkkel szembe megy ez a téma. Éppen ezért indítottam a blogot is, hogy gondolkozzunk rajta, barátkozzunk a gondolattal, és ki-ki ahogy vérmérséklete engedi, belevetheti magát. Én sem eszem "kétpofára" rovarokat, többnyire a tücsöklisztes termékek érdekelnek, esetleg a tenyésztés.

Marhahús: én pl. szándékosan nem eszek, csak kb negyedévente, nem egészséges. Ahogy a disznó sem, maradok a szárnyasoknál.

Ahogy írtam a másik bejegyzés alatti kommentben, takarmányozásban már szinte bevett forma a rovarfehérje. Kutyatáp és haszonállat tápanyag is kapható rovarfehérjéből, sőt magyar gyártó is a grinsect.com

Shaja: nem értem a kommentedet. Mi köze az ipar 4.0-nak a rovarevéshez?
süti beállítások módosítása