Rovarevés a jövő?

A rovaripari konferencián kezdődött...

2021. július 15. - MZ Periksz

2018 februárjában volt az első és eddig egyetlen hazai Rovaripari Konferencia, melyre a rovarevés iránt már évek óta érdeklődő laikusként mentem el. Az ottani élményeket idézném most fel.

A bejegyzés nagyrésze az akkor még blogszolgáltatóként üzemelő létező cafeblog.hu-n jelent meg.

- - - - -

Nagyon színvonalas előadásokon tudhattam meg, hogy miért kéne rovart tenni a tányérra. Elvesztettem a “bogárszüzességem” és mondhatom, csodajó élmény volt! Hol lehet kapni egy jó tücsökburgert?

Fanyalgó olvasóknak üzenem: 3 héttel ezelőtt még nem sejtettem volna, hogy ma az 1. Rovaripari Konferencián kell megküzdenem pár bogárlisztes húsgolyóért(nem svéd, magyar!), és csukott szemmel tömöm magamba a sült tücsöklárvákat, miközben lelkes fiatalokat hallgatok a rovaripari innovációkról.

Megvolt az első, simán mondhatjuk, hogy történelmi eseménye a magyar rovariparnak, hiszen először találkoztak élelmiszeripari, vegyi-, stb. szakemberek és a nagyközönség, hogy a témát felölelő előadásokkal tisztázzanak félreértéseket, felvázolják a lehetőségeket és a megoldandó feladatokat. Az már mellékes tény, hogy a magyar poltika ritka nagy segítőkészséggel alányúlt a témának. Annyira, hogy ma, a konferencia ideje alatt újabb nyilatkozattal borzolta a kedélyeket Fazekas Sándor agrárminiszter.

Most hirtelen csak a fotókat tudom mutatni, a következő napokban, hetekben pedig az érdekesebb előadásokat, cégeket, témákat igyekszem feldolgozni.

Az első napok lelkesedése után rengeteg olvasás, kutatás történt meg részemről, hogy a számomra addig ismeretlen neveket, gyártókat és egyéb tudást megismerjem. A kutató munka eredménye az, hogy a rovarevés hobbiprojektté vált, rendszeresen kóstolok rovarlisztes termékeket, figyelem az iparági híreket és persze naplózom is az érdekességeket a Rovarevés Facebook oldalon.

Ha érdekel a munkám és nyitott vagy erre az Európában is még épp hogy csak szárnyait bontogató tematikára, kövess Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://rovareves.blog.hu/api/trackback/id/tr1816628336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2021.07.19. 09:21:38

Egyetértek az agrárminiszterrel! Nem támogatom a magyar kultúrától idegen rovarevést. Nem csak a "darabos" verziót, hanem meg kell előzni, hogy a bogárfehérjét, mint adalékanyagot minden élelmiszerbe belekeverjék.
Kizárólag olyan országokban lehet jelentősége a humán élelmezésben, ahol éhezés van, és a helyiek étkezési kultúrájában szerepelnek a rovarok (pl. Afrika egyes részei.)
Mégis van jelentősége: az állati takarmányozásban. A szemes takarmány egy részét ki lehetne váltani a rovar fehérjével, így termőföldek szabadulnának fel. A baromfi, a sertés, halak, de még a szarvasmarha is esznek rovart (szarvasmarhánál pl. régen a nagy tömegben jelentkező tiszavirágot szárították ki és használták takarmánynak.) Kizárólag ezt tudom elképzelni Európában, Magyarországon a rovar fehérje hasznosítására.
Egyébként a linkelt hvg-s cikk behivatkozik egy origos cikket, mint ami támogatja az emberi rovarevést. Miközben nem így van, az origos cikk is csak a haszonállati takarmányozásra javasolja:
"Minden bizonnyal a bogárevési szokások nem nagyon fognak megváltozni a jövőben, de a bővülést egy másik felhasználási mód is segítheti. A bogarak dús táplálékai lehetnek a háziállatoknak vagy a halaknak...A rovarok a baromfi- és a halfélék természetes táplálékai, és a felmérések szerint kevésbé ellenezték a fogyasztók az olyan állatok tartását, amelyeket rovarokkal tápláltak."

MZ Periksz 2021.07.19. 10:29:01

Gyingizik: "Nem támogatom a magyar kultúrától idegen rovarevést." - attól függ, mennyire nézünk a múltba, és tekintjük a régi magyar kultúrát mainak is. Pl. van olyan 19. századi magyar szakácskönyv, ahol cserebogaras recept is olvasható.
Az állati takarmányozásban itthon is alkalmazzák, és van is gyártó, aki ezzel foglalkozik. A grinsectnek érdemes utánanézni.
süti beállítások módosítása